M’n geld terug

bron: RTL4

bron: RTL4 Editie NL

“Je krijgt nou je geld terug hè, als je een zieke hond hebt gekocht!”  Dat hoorden we vandaag van veel hondenliefhebbers bij het uitlaten in ons buurtje. Dat is dus blijven hangen van de publiciteit rondom de Ierse setter Sam met epilepsie. Nou, zo simpel is het niet, het ligt (zoals zo vaak) wat genuanceerder, maar je begrijpt die opmerkingen wel als je deze uitzending van RTL4 ziet, die met afstand de hoofdprijs in de categorie oppervlakkige journalistiek won. Van hoor- en wederhoor was al helemaal geen sprake.

De feiten: je krijgt (kreeg al) de aanschafprijs terug van een pup gedurende de garantieperiode, die wettelijk een half jaar is. Maar in deze zaak speelde heel iets anders. De fokker werd veroordeeld tot een boete (waarin ook de terugbetaling van de aanschafprijs was berekend) omdat hij niet had verteld dat epilepsie een probleem is in het ras Ierse setter en Sam dus een behoorlijke kans had op het krijgen van die erfelijke afwijking. Eerlijke voorlichting, dáár ging het de rechter om. Conclusie van het lachebekkende duo van RTL dat zich graag als journalist presenteert: neem een hond uit het asiel, die is veel gezonder. Die stelling is volkomen uit de lucht gegrepen, maar een stelling onderbouwen is daar blijkbaar zoiets als vloeken in de kerk.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op M’n geld terug

  1. Peter PIers zegt:

    ..een hond kopen is wat anders dan een hond verzorgen. Bij de zwakke fokkers zal mogelijk de “uitzet” optie bij het gunnen van pups een vlucht gaan nemen. “‘ Wie is de juridisch verantwoordelijke eigenaar van de hond” zal veel duidelijker moeten worden gemaakt. Wat is de verantwoordelijkheid van de fokker/uitzetter als de verzorger er achterkomt dat uitzethond nu ook een probleem hond kan zijn die bewust niet op papier (eigendomsbewijs van de RvB) in eigendom wordt overgedragen i.v.m. mogelijke gebreken maar wel doorschuiven van kosten van deze hond in ruil voor het “plezier” van het in gebruik hebben van de hond.. Dit in plaats van zoals nu ook voor komt reserve stand-by fokdieren die mogelijk door de originele fokker opgeroepen kunnen worden om hun plicht te doen middels een contract. Immers ook een topfokker kan niet in eigen beheer zijn groeiend aantal kampioenen in spe onbeperkt verzorgen i.v.m. de kosten van onderhoud. Het fokken op afstand noem ik dat laatste. Of een onverkoopbaar model uitzetten zoals een afwijkende vacht of verkeerde niet gewenste kleurslag zoals wit bij de de SWH bij een bepaalde vereniging. Krijg je toch mooi een “gratis” verzorghond met later mogelijk hoge medische kosten als verzorger in de maag gesplitst. of een hond die niet meetelt in de ras-liefhebbers gemeenschap. Prioriteit is dus voor serieuze fokkers te fokken naar een gezond ras met minder prijzen in de kast, Op de lange duur vallen de supermodellen vanzelf uit door genetische problemen en komen die bekers toch wel terecht bij de juiste personen. RV’s zullen gebreken binnen hun populatie bekend moeten maken om te voorkomen dat hun aangesloten fokkers zich daarachter gaan verschuilen als zij dit niet doen.

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s