De geschiedenis herhaalt zich

de kampioenen

de kampioenen

Het verhaal van Sam, dat vorige week voor zoveel opschudding zorgde, speelt al veel langer. Zijn baasje vertelt haar verhaal al op 4 maart 2012 in deze reportage van KRO’s Brandpunt. Rashonden moeten voldoen aan het schoonheidsideaal van mensen. Aan de hand van een in elkaar geknutselde rasstandaard, waar dat schoonheidsideaal tot op de komma nauwkeurig staat beschreven. Hoe meer de hond lijkt op die rasstandaard, hoe groter de kans dat hij kampioen wordt. Want dáár gaat het om. Wij zijn beter as hunnie.

Het gevolg is: een sterke overdrijving van lichamelijke kenmerken. Korter is mooier dan kort, breder is beter dan breed. Smal, smaller, smalst. Nou, dat valt dan nog best mee met onze Saarlooswolfhond, denk je dan. Die ziet er nog natuurlijk uit. Maar helaas, schijn bedriegt. Want ook in ons ras werd, om het ideaalbeeld zo dicht mogelijk te benaderen, gefokt met zeer nauwverwante dieren. Er werd zelfs incestteelt toegepast! Er doken na verloop van tijd in ons ras ook allerlei erfelijke gebreken op. Niet door het inkruisen van andere rassen, zoals sommige fokkers graag beweren, maar door het toepassen van incest. Hierdoor werd de gezonde genenvariatie in 1 klap verwoest.

Ir. Ed.J. Gubbels in KRO's Brandpunt

Ir. Ed.J. Gubbels in KRO’s Brandpunt

Ed Gubbels, geneticus en fokspecialist, noemt dit in de KRO reportage “laat middeleeuwse achterlijkheid.” Geen wonder dat hij niet erg gewaardeerd wordt door sommige fokkers. Die doen er dan ook alles aan om hem te beschadigen. Van staatssecretaris Henkie Bleker (die beloofde de problemen bij de rashond aan te zullen pakken) hebben we nooit meer wat gehoord. John Wauben, verantwoordelijk voor het fokbeleid in de Raad van Beheer, heeft het in de reportage over een BOVAG garantie op de rashond. Dat kwam hem op veel hoon uit de hondenwereld te staan. Stichting Dier&Recht is uitgepraat met de Raad van Beheer en gaat gewoon door de misstanden aan te pakken. Ik heb intussen het vonnis van de rechtbank in Breda over Sam opgegraven. Wie het wil lezen, kan het bij mij opvragen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Shows en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s