Een goed koopcontract

Het was een interessante lezing afgelopen donderdag in Woudenberg.  In het kort komt het erop neer dat het belangrijk is om je te onderscheiden als fokker die zorgvuldig de rashondenfokkerij bedrijft. Ook is het van belang dat de koper zich ervan bewust is welke problemen zich in een ras voordoen en daarom realistische verwachtingen heeft van de rashond die hij wil kopen. Het is verstandig als de fokker in het koopcontract de gebreken opneemt die volgens het verenigingsfokreglement (VFR) in de populatie voorkomen.

Bij een geschil zal de rechter onderzoeken of de fokker zorgvuldig heeft gehandeld. De fokker kan dat aantonen door zich te onderscheiden, dat wil zeggen te fokken volgens het VFR, een goede communicatie met de pupkoper te onderhouden en het geven van informatie over de gezondheidsrisico’s van het ras. Daarmee wordt de pupkoper goed geïnformeerd. Desgewenst kan hij ook zelf informatie aan de fokker of de rasvereniging vragen. De gelegenheidsfokker (en dat is vrijwel elke fokker in Nederland) valt juridisch niet onder het recht van consumentenkoop. Alleen als een fokker meer dan 30 pups per jaar fokt, is dat het geval (of als je nog andere werkzaamheden in deze branche uitoefent zoals een uitlaatservice of een hondenpension).

fokkerij

Bij consumentenkoop ligt de bewijslast bij de verkoper, in alle andere gevallen (zoals bij gelegenheids- of hobbyfokkers) bij de koper. Er zijn rechten en plichten tussen koper en verkoper, (zoals informatieplicht van de verkoper en onderzoeksplicht van de koper), maar smartengeld (zie de zaak van de Ierse setter Sam) is hoogst ongebruikelijk. Dit is nog nooit eerder in Nederland toegewezen, omdat een hond wettelijk ‘een zaak’ is. Met de aankoop van een pup is het net alsof je een koelkast van je buurman koopt. Het ding moet natuurlijk wel werken (dat mag je in alle redelijkheid verwachten) maar als het stuk gaat, moet je als koper aantonen dat het door schuld van de buurman komt. Echter, als de buurman in het  koopcontract heeft gezet dat de koelkast in slechte staat verkeert (en de prijs is daar ook naar!) dan kun je als koper niet verwachten dat het apparaat erg lang meegaat.

Koper en verkoper zijn echter niet verplicht een schriftelijke koopovereenkomst af te sluiten. Het is wel verstandig! Het heeft (juridisch gezien) weinig zin om de toekomstige eigenaar contractueel met allerlei verplichtingen op te zadelen. Het eigendomsrecht is een zeer sterk recht in Nederland. Je mag in principe als eigenaar met de gekochte ‘zaak’ doen wat je zelf wilt. Het Nederlands recht gaat uit van het principe van redelijkheid en billijkheid. Als je van de aangekochte koelkast van je buurman een kippenhok wilt maken, dan kun je je gang gaan (het is tenslotte jouw eigendom), maar dan moet je niet klagen als hij na verloop van tijd niet meer werkt. Behalve dierenmishandeling (het dier opzettelijk verwonden, slaan, slecht verzorgen et cetera) mag je dus als koper gewoon met je pup doen wat je wilt. De pup is tenslotte jouw eigendom. Geen fokker die je daarvan kan weerhouden, óók niet met allerlei bepalingen in een koopcontract.

fokkerij 2

Let op: ook als je als fokker niet bent aangesloten bij een rasvereniging, is het aan te raden volgens het fokreglement van de rasvereniging te fokken. De rasvereniging geeft voorlichting over het ras en stelt een fokreglement op waarin de gebreken van het ras beschreven staan. Een addertje onder het gras voor sommige rasverenigingen is het volgende. De fokker is verantwoordelijk voor de fokkerij. Een vereniging die op de stoel van de fokker gaat zitten, bijvoorbeeld door een fokcommissie in te stellen of de pupbemiddeling te verzorgen of zich als mede-contractpartner op te stellen (!), begeeft zich juridisch op zeer glad ijs.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s