Oproep bloedafname epilepsielijders

Arak 2008-2011

In memoriam Arak 2008-2011

Hoe epilepsie vererft, is niet bekend. Ook niet bij de Saarloos Wolfhond. Lijders moeten voor de fok worden uitgesloten, en dragers moeten niet aan elkaar worden gepaard. Maar hoe herken je lijders in een vroeg stadium (voordat de verschijnselen optreden) en dragers (die geen verschijnselen hebben) zodat je die honden kunt uitsluiten voor de fokkerij?

Tijdens de bijeenkomst op 3 februari jl. die de AVLS organiseerde over epilepsie vertelde dr. Paul Mandigers over de mogelijkheid om met SNP onderzoek voortgang te kunnen boeken. Maar de aanschaf van die SNP chips (enkele honderden Euro’s per chip) ging de financiële draagkracht van de AVLS helaas ver te boven. Na overleg met Marianne heeft Mandigers besloten dit onderzoek toch uit te voeren. Daar zijn we ontzettend blij mee. De AVLS heeft haar leden gevraagd bloed van epilepsielijders af te staan. De besturen van de NVSWH, de Belgische vereniging van Saarlooswolfhonden B.S.W.V. en de Duitse SWH Club Deutschland werden benaderd met de vraag hun leden op te roepen ook bloed van hun honden af te laten nemen door een  dierenarts. We beginnen met de lijders, in een later stadium volgen de controlehonden (dat zijn de niet-lijders).

UUIk wil hierbij elke eigenaar van een Saarlooswolfhond oproepen mee te doen aan dit onderzoek en bloed af te staan van zijn/haar Saarloos (er zijn geen kosten aan verbonden). Let wel: alleen als je Saarlooswolfhond lijder is aan epilepsie (de niet-lijders komen pas later aan de beurt). Meld je aan bij de AVLS, óók als je een eigenaar van een lijder kent. Een mailtje naar ons kan ook. We brengen je dan in contact met de onderzoekers in Utrecht. Laten we met z’n allen de schouders eronder zetten om de oorzaak van deze ziekte op te sporen. We kennen de ellende van mensen die machteloos moesten toezien hoe hun hond een aanval kreeg. En laten we nooit Arak vergeten! Dat gruwelijke lot wens je werkelijk niemand toe.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in AVLS, Erfelijkheid en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s