Het valt wel mee…

De AVLS hamert al sinds haar bestaan op het behoud van genenvariatie bij de Saarloos Wolfhond. Sommigen halen hun schouders daarover op. Het zal zo’n vaart toch niet lopen? Kijk maar om je heen, er zijn nog genoeg Saarlooswolfhonden. In India lopen nog 1800 tijgers in het wild rond. Klopt. Maar dat aantal is nu onvoldoende geworden om de soort voor uitsterven te behoeden. Klik op het plaatje voor het hele artikel (in het Engels).

valt

De aantallen liepen in 100 jaar terug van 40.000 tot minder dan 1800 nu! Oorzaak? De trofeejacht. Een beetje Engelse lord moest een tijgervelletje voor de haard. Veel van die lapjes liggen nu opgeslagen in het Natural History Museum in Londen. Wetenschappers mochten dat DNA vergelijken met het handjevol nog levende tijgers van nu. En?

Ze constateerden dat de genenvariatie van de destijds afgeschoten tijgers groot was, maar dat 93% van die variatie verdwenen is in de hedendaagse tijger. “Snelle actie is nodig om verder verlies te voorkomen (…) de genenpool van de Indiase tijgers mengt niet meer met elkaar vanwege de te kleine, van elkaar gescheiden populaties,” aldus Mike Bruford. De populaties  moeten met elkaar gemengd worden, zodat de soort gered kan worden. Help eens even. Waar heb ik dat meer gehoord? Maar ja, tijgers zijn geen Saarlooswolfhonden, dat is ook weer waar. Zou de natuur voor ons ras een uitzondering willen maken? Let us pray!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in AVLS, Erfelijkheid en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s