Probleemwolf

Nederland Wolvenland?

Nederland wolvenland?

Misschien is het allemaal een erg late 1 april grap, maar de terugkeer van de wolf in Nederland is slechts een kwestie van tijd. Dat het ook iets genuanceerder ligt dan een simpel ‘hiep hiep hoera’ toont deze reportage van de NTR-VPRO aan. (waarom we eerst vijf minuten door moeten worstelen over de voordelen van contact met de natuur, is me een raadsel) De makers plaatsen een kritische kanttekening bij het gejuich van natuurbeschermers over de terugkeer van de wolf in Nederland.

En terecht. Het gevaar ligt op de loer dat in een dichtbevolkt gebied als Nederland de wolf zijn aangeboren angst voor de mens verliest. Met alle gevolgen van dien. De voorbeelden uit het verleden zijn er. En als er dan een ongeluk gebeurt tijdens een schoolreisje op de Veluwe, omdat wolven zich niet houden aan ons geromantiseerde beeld van de natuur (waarom zouden ze), kan de publieke opinie in een mum van tijd omslaan. Jac P. Thijsse wereldberoemd in Nederland vanwege de Verkade-albums, omschreef de merel 100 jaar geleden als een ‘zeer schuwe bosvogel met prachtige avondzang die wandelaars meestal niet te zien krijgen.’ Merels zijn nu net zo gewoon in onze tuin als de huismus. Maar merels doden niet. Ja, regenwormen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Over Wolven en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Probleemwolf

  1. Rick zegt:

    Haha, als wolven zo makkelijk zouden socialiseren, vraag ik me af waarom er nog zo enorm veel schuwe Saarlooswolfhonden in Nederland rondlopen….

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s