DNA afname wordt verplicht

DNA onderzoek bij Van Haeringen Lab.

DNA onderzoek bij Van Haeringen Laboratorium

Vrijwel meteen na de oprichting in 2006 sloot de Algemene Vereniging voor Liefhebbers van Saarlooswolfhonden een overeenkomst met het Van Haeringen Laboratorium in Wageningen. Het ging om het opslaan van DNA van de honden. De samples worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek naar erfelijke afwijkingen bij de Saarloos Wolfhond. Nog niet zo lang geleden werd een onderzoek opgestart naar epilepsie bij ons ras aan de Universiteit van Utrecht. Ook kan bij twijfel over de afstamming altijd een DNA profiel worden gemaakt.

Nog voor de AVLS werd erkend, in januari 2010, werd Marianne door de Raad van Beheer gevraagd zitting te nemen in de werkgroep Fokkerij & Gezondheid. Eerst op persoonlijke titel, later als afgevaardigde van rasgroep 1, waar de Saarloos Wolfhond onder valt.  Vanaf het begin heeft Marianne zich in de werkgroep erg ingespannen om DNA afname voor alle rashonden verplicht te stellen. Wat een hamerstukje had moeten worden (dachten we), werd een jarenlange touwtrekkerij. Vier jaar later is het voorstel dan eindelijk zover dat het door de leden van de RvB wordt aangenomen. Weliswaar met een overgrote meerderheid, maar toch stemden nog 12 rasverenigingen tegen! Het einde van de stamboomsjoemelaars is nu in zicht. Het is niet alleen belangrijk dat het absoluut zeker is dat een pup van zijn opgegeven ouders afstamt, ook zullen de tienduizenden DNA stalen in de toekomst een enorme schat blijken te zijn in de bestrijding van erfelijke ziekten bij rashonden.

Opgeslagen DNA bij Van Haeringen Laboratorium

Opgeslagen DNA bij het Van Haeringen Laboratorium

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in AVLS, Erfelijkheid en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op DNA afname wordt verplicht

  1. Anton van der Gaag zegt:

    Yes! Weer een stap in de goede richting.

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s