Bewustwording

1Een citaat uit een notitie van de Universiteit van Wageningen. Voor een vitale populatie gaat het er dus om de toename van inteelt beneden die o,5% te houden. Hoe de AVLS in het begin heeft geprobeerd de inteelt te beheersen, staat beschreven in het omvangrijke plan van aanpak “De waarborg voor een gezonde Saarlooswolfhond” dat de AVLS in mei 2012 bij de Raad van Beheer indiende. Citaat:

pvaHet effect is meetbaar door de minder verwante honden van de NVSWH (door een scheiding van de populatie van 30 jaar) in te zetten, maar het is helaas van korte duur. Op zich best opmerkelijk dat AVLS fokkers de afgelopen jaren 12 nesten fokten met NVSWH honden. Waarschijnlijk meer dan de NVSWH zelf.  Maar het gaat mij om de onderstaande grafiek van geneticus dr. J. Windig in het AVLS plan. Die laat de inteelttoename vanaf 1986 zien. Kwetsbaar vanaf 1986, gevaarlijk vanaf 1996. Het gaat hier om de inteelttoename van alle Saarlooswolfhonden in Nederland van alle fokkers. Windig hierover in het AVLS clubblad :  “In het verleden werden enkele reuen onverantwoord swhvaak ingezet. De inteelttoename werd daardoor te hoog. De verwantschap werd nog hoger.”

Met andere woorden: zo fok je pups die allemaal familie van elkaar zijn. Mensen weten heel goed dat je met familieleden niet moet fokken, maar bij honden schijnt dat ineens niet meer te gelden. Pas vanaf 2001 is een geringe afname te zien. Het AVLS beleid had wel enig succes, want  ook na 2006 zet de inteeltafname door. Die is volgens genetici echter te gering om de toename van de jaren daarvoor goed te maken en met de huidige populatie kan dit ook niet meer goedgemaakt worden! Als er niets gebeurt stijgt de inteelttoename naar een onaanvaardbaar hoog niveau. Reden waarom Windig en andere genetici concluderen dat een outcross nodig is om het ras voor de toekomst te behouden. Het zou goed zijn als elke fokker van Saarlooswolfhonden zich hiervan bewust is.

windig inteelttoename

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in AVLS, Erfelijkheid, Rasvereniging NVSWH en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s