Pale blue dot

foto: NASA

foto: NASA

Nog even over het stukje van gisteren. Natuurlijk gekeken hè, naar National Geographic. En het was pas de eerste aflevering. Het piepkleine puntje op de foto is onze aarde. In 1990 gefotografeerd door Voyager I vanaf 6 miljard kilometer afstand. Het is bekend geworden als the Pale Blue Dot. De aarde zweeft nietig, als een bleek, blauw stipje,  in een oneindige ruimte. Het is op de foto 1 pixel groot. Fascinerend als je er wat langer naar kijkt. Carl Sagan zei er onder andere dit over:

“Dit is ons thuis. Daar wonen wij. Op deze plek was iedereen waar je ooit van hebt gehoord. Ieder mens die er ooit was, leefde hier zijn leven. Het is het totaal van onze vreugde en ons lijden, van duizenden zelfverzekerde godsdiensten, van ideologieën en economische doctrines. Elke jager en verzamelaar, elke held en lafaard, elke schepper en vernietiger van beschavingen, elke koning en boer, elk jeugdig liefdespaar, elk hoopvol kind, elke moeder en vader, elke uitvinder en ontdekkingsreiziger, moraalridder, corrupte politicus, superster, hoogste leider, heilige en zondaar in de geschiedenis van de mensheid leefde op dit hoopje stof, gevangen in een zonnestraal.

Onze planeet is een eenzaam stipje in de enorme, ons omhullende leegte van het heelal. (…) Volgens mij is er geen beter bewijs van de dwaasheid en van menselijke zelfgenoegzaamheid dan dit verre beeld van onze kleine wereld. Voor mij onderstreept het dat we verantwoordelijker en vriendelijker met elkaar moeten omgaan om die bleke, blauwe punt in stand te houden en te koesteren. Het enige thuis dat we ooit hebben gekend.” – Carl Sagan.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s