De snelheid van de outcross

antwoord RvB

Kijk even op de datum bovenaan de brief. Sommige mensen vinden dat de outcross van de Saarlooswolfhond veel te snel gaat. De AVLS zou die outcross er even doorheen willen jassen. Ik heb wat data op een rij gezet. Het valt reuze mee met die snelheid. Negen jaar worstelen met de Raad van Beheer. Op 27 oktober 2005 ontving de Raad van Beheer deze petitie, ondertekent door 207 personen! Op 23 december 2005 kwam er antwoord. Geen inhoudelijk antwoord natuurlijk, want de RvB neemt nooit verantwoordelijkheid als het erop aankomt. De grote zorgen die leden en ex-leden hebben werden dus genegeerd. In plaats daarvan was er alleen aandacht voor de verhouding tussen RvB en NVSWH. De Raad van Beheer wilde pappen en nathouden en hoopte dat de storm weer zou overwaaien. Een jaar later, op 6 december 2006 werd de AVLS opgericht. Drie jaar later (na heel veel tegenwerking van de RvB) moest de AVLS met de wet in de hand in januari 2010 erkend worden door de Raad van Beheer. Daarna kwam er schot in de zaak. Tien maanden later, in oktober 2010, zaten we met het hoofd van de afdeling GGW van de RvB, de Stichting Zeldzame Huisdierrassen, het Centrum voor Genetische Bronnen en de vicevoorzitter van de RvB, die verantwoordelijk is voor het fokbeleid, aan tafel bij de Universiteit Wageningen.

In het kader van het project Monitoren Verwantschap  voerde de universiteit op ons verzoek een onderzoek uit naar de populatie. Dat werd van december 2010 tot maart 2011 uitgevoerd. De conclusies van de wetenschappers waren eenduidig: om de toename van inteelt beheersbaar te houden is inbreng van nieuw bloed in de populatie noodzakelijk. Het onderzoek werd op 29 mei 2011 aan de leden van de AVLS gepresenteerd. Bijna een jaar (!) later op 23 februari 2012, verzocht de Raad van Beheer beide rasverenigingen van de Saarlooswolfhond, de AVLS en de NVSWH, een plan van aanpak op te stellen om het ras voor de toekomst te behouden. Hoewel er sinds 2009 in de NVSWH geen pups meer in Nederland waren geboren, vond die vereniging dat er geen problemen waren en er niets hoefde te gebeuren. Op 22 mei 2012 kwam de gezondheidscommissie van de AVLS met een uitgebreid rapport van 25 pagina’s waarin een gedetailleerde analyse van de stand van zaken en een uitvoerige beschrijving van het te voeren fokbeleid was opgenomen.  Op verzoek van de RvB kwam daar (wéér een jaar later!) op 15 april 2013 nog een uitgebreid addendum bij! Vorige week woensdag, op 11 juni 2014, heeft daadwerkelijk de eerste outcrossdekking plaatsgevonden! Reken maar even uit hoeveel jaar we nu verder zijn! Zijn we over één nacht ijs gegaan. Werd het outcrossplan er even ‘doorheen gejast?’ Ik dacht het niet. Werd het tijd? Ja, het werd hoog tijd! Dat de NVSWH alles bij het oude wil laten, lijkt me een prima plan. Sinds 2009 is er in Nederland bij de NVSWH geen pup meer geboren? Ach, laat maar, jongens. Geen vuiltje aan de lucht. Iemand nog koffie?

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in AVLS en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De snelheid van de outcross

  1. Anton van der Gaag zegt:

    Pfff! Zonder betrokken mensen die het niet (alleen) om het uiterlijk van deze prachtige wolfhond te doen is, maar ook (vooral) om de gezondheid van het dier én een levensvatbare genenpool, was het ras ten dode opgeschreven.
    Complimenten voor de vasthoudendheid en gedegen documentatie. Dit alles in het belang van (de gezondheid van) het ras!

  2. Sonja Strik zegt:

    Er moest inderdaad iets gebeuren en er is nog een lange weg te gaan. Op tijd ingrijpen is altijd moeilijk, want wanneer is het tijd? Jammer dat de andere partij niet meewerkt. Ben benieuwd wat zij gaan doen.

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s