Bont

royement

We werden opgeschrikt door een mededeling van het AVLS bestuur. Een lid is met onmiddellijke ingang geroyeerd op grond van een ernstige overtreding van artikel 4.3 van het Verenigings Fokreglement. Royement wordt eigenlijk nooit toegepast in onze vereniging, dan moet je het wel erg bont maken. En dat was in dit geval ook zo. Als je moedwillig jouw reu een teef laat dekken terwijl je weet dat zij PRA lijder is, dan heb je de grens echt overschreden. Alle nakomelingen uit deze combinatie zullen dragers zijn van deze erfelijke ziekte die blindheid veroorzaakt. Het bestuur van de AVLS meldt dat het de Raad van Beheer heeft ingelicht in afwachting van eventuele sancties. Ik wil er nog dit over kwijt. Bertus en Coby Strijk hebben Wizoka Sawoduwhi, de reu die heeft gedekt, destijds in het volste vertrouwen aan de eigenaren afgestaan. Bertus heeft altijd in de frontlinie gestaan en als een leeuw gevochten in de strijd tegen PRA bij de Saarlooswolfhond. Het is dan ook bijzonder wrang dat uitgerekend de eigenaar van een reu uit zijn kennel (Sawoduwhi) deze PRA teef doelbewust heeft laten dekken. Bertus en Coby zijn er kapot van.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in AVLS, Erfelijkheid en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Bont

 1. Salina Reinders zegt:

  Jammer dat die mensen hun verstand niet gebruiken en fokken met een vnv PRA hond. Sneu voor de mensen die de reu hebben gefokt. gr. Salina

 2. Harold Lombeeke zegt:

  De husky van mijn ouders had ookPRA stom dat die gasten fokken met een hond die dat heeftwant dan krijgen alle pups het ook. opzouten! Harold.

 3. anne stenis zegt:

  Ingewikkeld. Ik snap het niet helemaal met die erfelijkheid en die gentest wat is dat? ik vind wel dat je heel veel en goede infogeeft. Groetjes, Anne Stenis.

  • Beste Anne, Het is ook best ingewikkeld. Alle pups uit deze combinatie zijn dragers van de ziekte PRA. Dat is een ziekte die erfelijk wordt doorgegeven en later blindheid veroorzaakt. Het hele nest is drager van het gen omdat er met een lijder is gefokt. Een drager van een erfelijke afwijking is op zich niet zo erg, als er maar een gentest is, zodat je kunt zien welk dier drager van de ziekte is en welk dier niet, zoals bij DM of dwerggroei. Dan kunnen de dragers met honden worden gepaard die het gen niet hebben en kunnen er geen zieke dieren worden geboren. Voor erfelijke blindheid (wat PRA is) is er geen gentest, dus in dit geval kun je niet met de dragers fokken. Het op de wereld zetten van PRA dragers is in dit geval onverantwoord. Het is ook niet in overeenstemming met het fokreglement van de AVLS, want zo verziek je letterlijk een verantwoorde fokkerij. Als je zoekt op “uitsluiten” (bovenin bij ‘zoeken op dit blog’) dan kom je een paar artikelen over dit onderwerp tegen. Met vriendelijke groet, Johan.

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s