Huilie huilie

EuroEr liepen (merkwaardig genoeg) voornamelijk Duitse foksters te hoop tegen de beslissing van de Raad van Beheer voorlopig geen stambomen uit te reiken aan de pups van een voorlopig niet vrije PRA teef. Argument: zo gaan ze verloren voor PRA onderzoek. Me neus. Had de RvB niet als voorwaarde gesteld dat de teef door een panel van ECVO artsen op PRA moet worden onderzocht in Utrecht? Ander argument: er komt in de toekomst misschien een gentest voor PRA. Fijn, zo’n rotsvast vertrouwen in de toekomst, maar als je die redenering serieus neemt, kun je vanaf nu met alle erfelijke afwijkingen gaan fokken. Er komt ooit in de toekomst wel een gentest, lui.

Het bestuur van de AVLS heeft bij de RvB voor een fokverbod van deze pups gepleit en niet voor het intrekken van stambomen. Een stamboom is een afstammingsbewijs en geen gezondheidsbewijs, maar dat gaat in de toekomst veranderen!

In de toekomst zal voorafgaand aan het uitreiken van stambomen via een normenmatrix worden vastgesteld of de geboren pups voldoen aan de eisen van rasverenigingen die zij hebben vastgelegd in hun Verenigings Fokreglement (VFR) ten aanzien van gezondheid  en welzijn. Oók fokkers die geen lid zijn van een rasvereniging moeten in de toekomst aan die eisen voldoen. Als fokkers bijvoorbeeld niet testen op erfelijke afwijkingen, krijgen de pups stambomen waarop is vermeld: voldoet niet aan de geldende eisen voor het betreffende ras. Maar… die normenmatrix is er nu nog niet voor alle rassen. Vandaar dat het bestuur van de RvB in dit geval een uitzonderingsmaatregel heeft genomen. De Raad wil hiermee een krachtig signaal afgeven aan malafide fokkers dat het nu ernst is met de gezondheid en het welzijn van rashonden. Dat was voor sommigen misschien even schrikken die tot nu toe meer vertrouwen hadden in het ‘pappen en nathouden beleid’ van vroeger! Die tijd is voorbij! Er is nóg een argument waarom fokkers per se stambomen voor hun pups willen. Het verschil tussen pups mèt en zònder stamboom kan in de praktijk al snel oplopen tot zo’n duizend Euro per pup. Maar dáár zal het toch niet om te doen zijn?

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, AVLS, P.R.A. Alle Info, Rasvereniging NVSWH en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Huilie huilie

 1. Bertus zegt:

  Geld kan een rol spelen zowel voor eigenaar teef en voor eigenaar dekreu.
  Maar ik denk eerder de enorme drang naar een NVSWHhond bij de tussenpersoon fokker die samenwerkte met eigenaar PRA niet vrij gegeven teef.

  Bij de Duitse fokkers zijn er andere belangen. De Duitse Ik noem het maar de Duitse RvB heeft zeer strenge regels, Als ze een dek teef met donkere ogen hebben en de reu zit in NL dan moet de eigenaar v/d teef een document kunnen laten zien aan hun RvB getekend door een NL dierenarts dat de NL’s reu lichte ogen heeft. Ik heb zo’n document in mijn bezit.

  In dit verfoeilijke nest hadden deze Duitse fokkers natuurlijk graag een pup gehad om dat de teef een rastypische hond is volgens de rasstandaard en de reu er ook heel dicht bij zit qua uiterlijk en afstamming. Het is allemaal heel eng dat deze drang groter is dan gezondheid en maling hebben als de hond blind wordt. Dan een fokker uit Duitsland die schreef dat ze een lijder had die binnen een paar jaar helemaal blind was, nou daar zet ik mijn vraagtekens achter of dat PRA was. Ik denk eerder iets ernstiger, de hond was ook vroeg gestorven met vreemde afwijkingen. Ik ben de naam kwijt van deze ziekte.

  Maar goed ik moet het hebben uit mijn herinnering, en ik kan het echt helemaal fout hebben. Is het dan toch alleen de echte PRA dan wil het nog niet zeggen dat alle PRA verloop vormen het zelfde zijn wat toch allemaal PRA is. Een zeer snelle blindheid geeft heel veel problemen, een langzame vorm van blind worden verscherpt enorm de zintuigen door reuk/gehoor/trillingen/temperatuur/enz voor dat die helemaal blind is. Informeer is bij ECVO arts Gerlinde Jansens in België over de hond waar zij kunstogen heeft ingezet, de eigenaars dachten later dat dat de hond kon zien.

  En dan komt het belangrijkste punt, als je het weet van je hond als die evt. e]en PRA lijder is dan kan je hem/haar begeleiden en je leven er op aanpassen. Mijn vrouw Coby en ik zeggen bijna dagelijks het is heerlijk om nu SWH’s te hebben die kunnen zien na onze vroegere 4 blinden PRA lijders van uit de NVSWH. Het GEN is niet gevonden, daarom is het een buitengewone goede zet van de RvB om in de SWH wereld de stambomen in te houden. Het is intriest dat degene die achter de schermen een rol speelt bij deze dekking zich alleen maar druk maakt en steeds maar met vingertje naar andere wijst. En zich een ongeluk schrijft op besloten forums bij andere rassen over in haar gedachte fouten regeltjes van andere dan het fokken met een waarschijnlijk ernstige erfelijke zieke SWH, waar niet alleen de pups die oogziekte kunnen krijgen als de dekreu een drager is, maar het hele ras door besmet kan worden door de latere onzichtbare dragers.

  En als afleiding of een manier zoeken om deze dekking te vergoelijken te schrijven met verkeerde info over outcross wat niks te maken heeft met inhouden van stambomen van deze PRA niet(voorlopig)vrije teef. Als het zo onschuldig is dat de hond daarom tijdig 6 maandjes voorlopig niet vrij kreeg, dan kunnen ze nu een aanvraag voor het het ECVO Panel doen, de spiegeling was 6 maanden geleden. Misschien krijgt ze vrij, en de pups krijgen een stamboom.
  Gr Bertus Strijk.

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s