Over heimelijke en ondoordachte acties

nvswh brief RvB

Jan Verbeeck, voorzitter van de NVSWH, heeft namens het bestuur van de Nederlandse Vereniging van Saarlooswolfhonden een brief aan de Raad van Beheer geschreven.  (die brief stond even op de website van de NVSWH maar is er, zoals daar zo vaak het geval is, snel weer vanaf gehaald). Verbeeck vindt de beslissing van de Raad van Beheer om geen stambomen te geven aan pups uit een nest van een PRA lijder “ondoordacht.”

Mag ik je even in vertrouwen nemen, Jan? Fijn dat ik op je discretie kan rekenen, want Jan, je moet weten dat de wind is gedraaid bij de RvB. De gezondheid en het welzijn van rashonden is daar nu leidend! Ik heb je dat nu al een paar keer gezegd, maar het is blijkbaar nog steeds niet tot je doorgedrongen.

Ik begrijp je zorgen. Echt waar! Je hebt al dispensatie bij de RvB moeten aanvragen om met te oude teven te mogen fokken (de fokvijver is leeg, zoals ik je ook al eerder zei, en vraag het anders even aan Diny en Frits) en nu krijgen je fokcombinaties straks ook nog een negatieve aantekening op de stambomen! Dat is niet goed voor jouw goede naam en die van de NVSWH. Begrijp ik helemaal. Daarom is jouw brief ook weer snel van de website gehaald. Je vraagt je in die brief af wat het verschil is tussen DM en PRA. Dat zal ik je uitleggen, Jan, want voor je antwoord hebt van de Raad van Beheer ben je zo weer een jaar verder. Bij mij gaat het veel sneller. Het zit zo. DM is verlamming en PRA is blindheid. Beide ziektes worden erfelijk doorgegeven.

DM kun je in het DNA van de hond opsporen. PRA niet! Bij DM weet je dus wie de lijders en de dragers zijn, maar bij PRA weet je dat niet. PRA lijders kunnen door oogspecialisten worden opgespoord, maar bij de honden die deze erfelijke ziekte bij zich dragen, kan dat dus niet. Je fokt als het ware met een blinddoek op.  Dat weet jij ook wel. DM kun je genetisch simpel met wat wangslijm opsporen in de fokdieren, maar bij PRA nog steeds niet. Sommige fokkers willen daar niet op wachten. Ze offeren liever de gezondheid van de honden op aan hun ongeduld. Want met die PRA , waar die honden blind van worden, valt het toch reuze mee? Eigenlijk bestaat die ziekte bij de Saarlooswolfhond helemaal niet, ook al beweren alle oogspecialisten in Nederland van wèl. Vraag het maar aan Frits en Diny, die weten daar alles van. Overigens was het DM nest, waarover je het hebt in je brief, niet bewust gefokt. Ongelukjes gebeuren wel vaker, dat weet jij ook wel. Maar in het geval van die teef met PRA werd doelbewust met een lijder gefokt! Nog iets: DM wordt door de F.C.I. niet genoemd als fokuitsluitende afwijking. PRA wèl! Maar dat zal de Raad van Beheer je allemaal wel uitleggen over een jaartje of zo. Oh ja, ik doe ook niet mee aan spelletjes wat erger is: DM of PRA. Daar zijn anderen weer heel goed in.

Het punt is dat die PRA dekking, zonder overleg met welke rasvereniging dan ook, in het geheim werd uitgevoerd. Waarom geheim Jan? Waarom mocht niemand het weten? Het is toch merkwaardig dat de goedpraters van deze dekking, die er wèl van op de hoogte waren, nu steen en been klagen dat het zo jammer is dat er geen openheid en samenwerking meer is tussen fokkers. Ze schreeuwen natuurlijk ook moord en brand dat de pups nu geen stamboom dreigen te krijgen. Ach, over huichelen, recht praten wat krom is, en heimelijke acties heb ik hier al eerder geschreven. Je leert je pappenheimers echt kennen op deze manier. Eigenlijk steeds beter. Vind je ook niet, Jan?

Nu we het toch over gezondheid hebben. Hoe zit het met het Verenigings Fok Reglement (VFR) van de NVSWH? Dat had er vorig jaar al  moeten zijn bij de Raad. Vóór 1 mei 2013. Dat is ook alweer een jaartje geleden en het VFR van de NVSWH is er nog steeds niet. In een VFR beschrijft een rasvereniging precies welke afwijkingen voorkomen in het ras. Dus niet in een populatie van een vereniging Jan, maar in een ras. Let daar nog even op. Er moet ook in staan wat de vereniging eraan doet om erfelijke afwijkingen te bestrijden, dus hoe de fokdieren (simpel met wat wangslijm) onderzocht moeten worden op de in het ras voorkomende afwijkingen. Is dat nou zo moeilijk op te schrijven? Nee, ik weet het, een babbeltje voor de leden helpt niet meer. Zo van “beste leden, hoe gaan we om met erfelijke ziektes, want onze honden hebben die niet en het bestuur wil zo graag met u in dialoog.” NVSWH honden hebben helemaal geen erfelijke ziektes, dat weten de leden allang. Die honden zijn nooit op Dm en dwerggroei onderzocht, dus waarom zou je dat nu ineens wèl doen? Verplicht nog wel! Veel gekker moet het niet worden, Jan. Toch?

Slimmigheidjes door de honden in het buitenland op PRA te onderzoeken zodat de Raad van Beheer de uitslagen niet meer krijgt (en ze dus ook niet meer openbaar kan maken, zodat de zieke dieren in Nederland niet bekend worden), helpen ook niet meer. Dat is echt nog even een dingetje om goed uit te leggen aan de leden. In een zinvolle dialoog, waar je anders ook zo gek op bent! Een tip tot slot Jan, want je kent me. Klik hier eens. Dit is het Verenigings Fok Reglement van de AVLS. Vorig jaar goedgekeurd. Eerst door de leden van de AVLS (in een goede dialoog) en later door de Raad van Beheer. Zó hoort het. Copy/paste mag ook, hoor. Nee, geen dank.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in AVLS, P.R.A. Alle Info, Rasvereniging NVSWH en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Over heimelijke en ondoordachte acties

 1. Lidewij Schouten zegt:

  Beste Johan, ik lees en volg je saarlooswolfhonden webblog al jaren. Met veel plezier. Een verademing. iemand die recht voor zijn raap zijn mening geeft met altijd goede argumenten. Of je het er nu mee eens bent of niet. Ik heb hier nog nooit gereageerd. Ben niet zo’n reageerder. Nu wel. Dit stuk is echt uit mijn hart gegrepen. In 1 woord geweldig!!!! Ik erger me al heel lang aan al dat gekonkel en dat goedpraten wat krom is, stel gewoon regels op en houd je daar aan. ZEKER als het om zieke dieren gaat. Doe me een plezier en stop nooit. Groetjes, Lidewij Schouten.

  • Hallo Lidewij,

   Leuk dat je mijn weblog volgt. Ik heb tientallen volgers, dat zie ik in de statistieken van de provider, maar ik ken ze niet. Dit stukje kwam inderdaad recht uit mijn hart, dat heb je goed gezien. Iedereen kan van mening veranderen (dat doe ik ook wel eens) maar je moet gezondheidsregels niet opzij zetten omdat het even niet goed uitkomt. Ooit zal ik stoppen met dit weblog (want voor alles komt een tijd) maar voorlopig nog niet.

   vriendelijke groet, Johan.

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s