Saarlooswolfhond pup kopen

LET OP: Op dit moment zijn er nog 3 mooie wolfsgrauwe pupjes beschikbaar bij zeer goede vrienden van ons.  Helemaal gefokt volgens de regels van het AVLS fokreglement. Nog 2 reutjes en 1 teefje zoeken een baasje. Uiteraard alleen voor serieuze gegadigden. Lees het blog van Maria Schipper en klik hieronder op het plaatje van de pups als je contact met haar wilt opnemen.

Knipsel


Lica als pup

Een zoektocht naar een Saarloos wolfhond pupje is een hele onderneming en het is ook leuk en spannend! Als je een Saarloospupje zoekt, willen we je  graag een paar tips geven, want een pup kopen is een serieuze zaak. Je neemt immers de verantwoordelijkheid voor een levend wezen op je voor een lange reeks van jaren. Je hebt als koper dan ook een wettelijke onderzoeksplicht. Dat betekent dat je als koper goed moet uitzoeken of je een gezonde hond koopt.

De fokker heeft daarnaast een wettelijke informatieplicht, de zogenaamde  zorgplicht om jou als koper goed te informeren! Dat lijkt allemaal goed geregeld, maar…. hoe werkt dat in de praktijk en waar kan ik een vertrouwd adres van een fokker vinden? Bijna wekelijks krijgen we dit soort vragen. Als je googelt op Saarlooswolfhond kom je in een woud van websites en Facebook pagina’s terecht en weet je nog niks. Wij kennen iedereen in de Saarlooswolfhondenwereld dus neem gerust contact met ons op. Leer ook eerst het ras goed kennen voor je een beslissing neemt!

Als je dit ras helemaal in je hart hebt gesloten en geen enkele twijfel meer hebt, ga dan pas kijken bij een fokker van Saarlooswolfhonden. Gaat hij/zij goed met de honden om? Is het er netjes en schoon? Verblijven de honden in huis of zijn ze gehuisvest in kennels? Kortom, voel je je er goed bij?

onweerstaanbaar

onweerstaanbaar

Als je een pup koopt, dan zal de fokker je moeten aantonen dat van beide ouders alle gezondheidsonderzoeken zijn gedaan die in het ras voorkomen. Zie de gezondheidspapieren hieronder. Vráág om die papieren! Laat je niet wijsmaken dat die niet nodig zijn omdat er geen problemen zijn. Laat elke fokker links liggen die geen gezondheidspapieren kan laten zien. Het maakt niet uit van welke rasvereniging de fokker lid is.

Een paar vaak gehoorde smoesjes van slechte fokkers:

 • Ik hoef anderen niets te bewijzen, daar heb ik geen papiertjes of gezondheidsonderzoeken voor nodig!
 • Bij mij komen geen erfelijke afwijkingen voor en ik fok al meer dan 30 jaar.
 • Die gezondheidsonderzoeken? Dat is alleen maar geldklopperij van specialisten en dierenartsen.
 • Mijn honden zijn kampioenen. Ik heb als fokker heel veel kampioenen gefokt. Nou, als die niet gezond zijn, dan weet ik het ook niet meer.
 • Mijn fokteef stamt af van internationale kampioenen. Ze is kerngezond. Kijk zelf maar.
 • Al die onderzoeken voor de gezondheid is veel te veel stress voor mijn honden. Dat wil ik ze niet aandoen. Ik hou van ze! Het zijn net mijn kinderen!
 • Het is algemeen bekend dat Saarlooswolfhonden veel gevoeliger zijn voor narcose dan andere honden. Daar waag ik ze echt niet aan. Voor geen enkel onderzoek!
 • Alles is bespreekbaar, hoor. Kom eerst maar eens langs om de pups te zien, dan praten we wel verder.
 • Een koopcontract? Nee, daar doe ik niet aan. Bij mij is het allemaal een kwestie van vertrouwen. Of vertrouwt u me niet?
 • Zo’n koopcontract heeft helemaal geen zin. Je kunt wel van alles opschrijven in een koopcontract, maar de praktijk is altijd anders.
 • Bij mij mag u de pup altijd terugbrengen, ook als ie om wat voor reden niet bevalt. Waar anders krijg je zo’n garantie!
Lica, net thuis

Lica, net thuis

Je kunt dit lijstje nog wel langer maken met flauwekulargumenten, maar zonder  gezondheidsuitslagen van de fokdieren fok je als fokker met een blinddoek op!  En zonder koopcontract koop je als toekomstige eigenaar met een blinddoek op!

Sommige fokkers schermen graag met showuitslagen of kampioencertificaten om indruk te maken. Ze zeggen er niet bij dat al deze papieren niets zeggen over de gezondheid van de pups! Vraag je aan het meisje waarmee je zoon thuiskomt misschien ook of ze een Miss Worldverkiezing heeft gewonnen?

Vraag altijd naar deze gezondheidspapieren van beide ouderdieren:

 • Het HD rapport. Heupdysplasie, kortweg HD, is een ontwikkelingsstoornis van de heupgewrichten. De kop van het dijbeen sluit dan niet goed aan in de kom van het heupgewricht. Het HD rapport geeft uitsluiting over de heupen van de hond. HD-A is de beste uitslag. Honden die HD-C of erger hebben, mogen niet voor de fok worden ingezet. Oók niet als het andere ouderdier betere heupen heeft.
 • Het ECVO rapport. Elke Saarlooswolfhond die voor de fokkerij wordt ingezet, moet gecontroleerd worden op erfelijke oogafwijkingen. Door een ECVO erkende specialist! Op het ECVO rapport staan de uitslagen. Beide ouders moeten vrij zijn van alle erfelijke oogafwijkingen.
 • Het dwerggroei certificaat. Minstens een van de ouders moet vrij zijn van het gen dat de afwijking veroorzaakt. Zijn beide ouders vrij van het gen? Dan zijn alle pups ook vrij van het dragerschap van deze ziekte en hoeven ze later niet getest te worden. Vrij door afstamming heet dat.
 • Het DNA profiel. DNA is een unieke, niet te vervalsen identificatie van het dier. Sinds 1 juni 2014 is DNA afname voor rashonden verplicht gesteld door de Raad van Beheer. Komt het DNA van de pups niet overeen met de ouders, dan krijgen de pups geen stamboom! Zo weet je zeker dat de opgegeven ouders ook daadwerkelijk de echte ouders zijn en dat er niet is gesjoemeld met de papieren.
 • Het DM certificaat. DM is een erfelijke afwijking van het ruggenmerg die voorkomt bij de Saarlooswolfhond. Het is voldoende als één ouderdier vrij is van het DM gen. Zijn beide ouders vrij van het gen, dan zijn alle pups ook vrij van het dragerschap en hoeven ze later niet getest te worden. In dit geval ook: vrij door afstamming.

Een paar vragen die je de fokker moet stellen, neem gerust dit lijstje mee:

 • Heeft de fokteef al eerder nesten gehad? Zo ja, waren die pups gezond? Waren er afwijkingen?
 • Zijn er erfelijke afwijkingen of ziektes bij de fokteef of de dekreu (of bij hun broers en zuster) vastgesteld. Zo ja, welke afwijkingen en ziektes?
 • Hoe is het karakter van beide fokdieren? (een rastypische Saarlooswolfhond behoort terughoudend te zijn, maar dat is wat anders dan angstig gedrag)
 • Mag ik de stambomen van beide fokdieren zien? (zie je dezelfde namen op de stamboom in de afstammingslijnen?)
 • Is er een inteelt- en verwantschapsonderzoek uitgevoerd door de rasvereniging? Wat zijn de cijfers? Mag ik de berekeningen zien?
 • Mag ik  het koopcontract vooraf  inzien? (elke verantwoorde fokker zal het je laten zien of vooraf opsturen)

Shala als pup in de tub

Nog een paar tips.
Laat je niet meeslepen door emoties. Sommige mensen maakt het niet uit of ze een reu of een teef kopen. Dat is prima. Maar wil je per se een reu en geen teef? Blíjf daar dan bij! Elke pup is leuk in een nest. Veel mensen gaan bij de aanblik van een pup vaak meteen door de knieën en maken alsnog een keus die ze eigenlijk vooraf niet wilden. Fokkers weten dat. Want liever een Saarlooswolfhond dan helemaal geen Saarlooswolfhond, nietwaar? Niet doen! Gebruik je verstand en denk na! Wees je hiervan steeds bewust: als je een nest ziet en je wilt graag een pupje dan teken je dat koopcontract, al dan niet onder dwang van je zeurende kinderen.

Hou altijd zeggenschap over je hond!
Er zijn fokkers die dit niet graag horen, want ze willen liever een vinger in de pap houden als de pup is verkocht. Dat komt omdat ze de pup nog steeds als ‘hun’ pup zien, ‘hun’ fok. Begrijp me goed, het is prima als je als onervaren eigenaar kunt leunen op de ervaring van een fokker, maar daar moet het verder bij blijven.

Sommige fokkers nemen echter in het koopcontract op dat ze zeggenschap over de pup blijven houden (bv. de bepaling dat ze met de pup willen fokken) of ze willen (mede)eigenaar blijven van de pup. Niet doen! Sta je wettelijk eigendomsrecht op de pup niet af. Nooit! Neem altijd zelf de belangrijke beslissingen en geef dit nooit uit handen. Hoezeer je de fokker ook vertrouwt. Je weet niet hoe het in de toekomst loopt en je staat de zeggenschap en verantwoording over jouw kinderen toch ook niet af aan anderen?

Ze gaan heus wel staan hoor, die oren…

Tot slot. Koop nooit een pup zonder koopcontract! Daarin staan de afspraken die gemaakt zijn tussen jou en de fokker zwart op wit. Meestal verdwijnt zo’n contract in de la en komt er nooit meer uit (gelukkig maar), maar als er problemen komen, moet je kunnen aantonen wat de afspraken waren!

Er worden echter ook contracten gebruikt die rechtstreeks naar de prullenmand kunnen. Je kunt er als koper geen of nauwelijks rechtsgeldigheid aan ontlenen. Er zijn zelfs koopcontracten die in strijd zijn met de wet! Ze zijn daarom ‘onrechtmatig.’ Dat betekent: je hebt er niets aan. Maar ja, wat is een goed contract? Dit is een voorbeeld van een koopovereenkomst die de AVLS op de website heeft gezet. Het contract is opgesteld door een jurist en regelt de rechten en plichten van koper en verkoper.  Misschien gebruikt jouw fokker dit contract, maar anders kun je het vergelijken met zijn/haar contract. Lees je onduidelijke, vage termijnen of onredelijke, vreemde voorwaarden die je niet wilt? Laat ze veranderen. Kan dat niet, want dit is ‘heel normaal’ en ‘iedereen’ doet het zo? Denk na en trek je conclusies. Elk contract kan worden aangepast als beide partijen dat willen. Je weet het niet, want je kunt niet overal verstand van hebben? Klopt! Win in dat geval advies in bij een jurist! Sommige advocatenkantoren hebben een gratis spreekuur.

Dan nog dit.
Je wilt heel graag een pup, maar absoluut zónder aangeboren afwijkingen, want je hebt al zoveel ellende met je vorige hond gehad! Dat is heel begrijpelijk, maar het antwoord is: sorry, maar helaas. Het leven is niet zonder risico’s. Ondanks alle vooruitgang in de medische wetenschap, worden nog steeds mensen met een handicap of een erfelijke afwijking geboren. Bij honden is dat niet anders. Hoewel het risico op gezondheidsproblemen minder is als alle testen zijn uitgevoerd en de Saarlooswolfhond over het algemeen een gezonde hond is, kan een fokker je niet 100% garanderen dat er bij hem of haar nooit een afwijking in het nest voorkomt. En fokkers die dat wel beweren? Ach, als je nu nog in sprookjes wilt geloven… ga gerust je gang.

Advertenties