Karakter

Shala in de sneeuw

Een Saarlooswolfhond is niet altijd makkelijk in de omgang en het is een slechte reden deze hond aan te schaffen alleen maar omdat hij zo mooi is.

De Saarlooswolfhond heeft een zeer zelfstandig en eigenzinnig karakter. Dat klinkt leuk, maar het is voor veel hondenliefhebbers toch moeilijk te accepteren. Wij willen meestal een hond die gehoorzaamt. Hij mag wel eens een beetje eigenwijs zijn, maar het moet niet te gek worden.

De Saarlooswolfhond gehoorzaamt wel (als hij goed is opgevoed) maar hij is nooit slaafs aan de baas. De will-to-please, die voor sommige rassen zo kenmerkend is, ontbreekt volledig. De hond wil altijd en overal zelf de situatie inschatten waar hij zich op dat moment in bevindt. Daar doet een echte Saarlooswolfhond geen enkele concessie aan. Ook niet aan de baas! Als waakhond is hij niet geschikt, behalve dat zijn imposante uiterlijk ongewenste bezoekers kan afschrikken. De hond neemt liever de benen als het menens wordt! Een Saarlooswolfhond zal nooit gevaar opzoeken!

Eén ding krijg je van een Saarlooswolfhond echter in grote hoeveelheden: een nauwelijks te begrijpen, ongelooflijke aanhankelijkheid. Het is die mix van enorme aanhankelijkheid en volstrekte zelfstandigheid, die de Saarlooswolfhond zo aantrekkelijk maakt voor de ware liefhebber.

Een sappig bot gaat er altijd wel in…

Er is geen spoor van agressiviteit te ontdekken in het ras. De Saarlooswolfhond is zeer betrouwbaar, ook met kinderen (maar laat nooit een kind alleen met een hond, dus ook niet met een Saarlooswolfhond, hoe betrouwbaar hij ook is!)

Het is een hond met natuurlijke, nog ongerepte instincten. Dat betekent dat het jachtinstinct van de Saarlooswolfhond bijzonder sterk is ontwikkeld. Houd bij wandelingen in de natuur de hond altijd goed in de gaten en houd hem aangelijnd waar het moet.

Alleen als je een Saarlooswolfhond langere tijd van nabij meemaakt, geeft hij je een kijkje in zijn karakter. Dan kun je besluiten of een Saarlooswolfhond wel geschikt voor je is. Of beter: ben jij wel geschikt voor een Saarlooswolfhond?

Respect en begrip voor zijn karaktereigenschappen, zijn kwaliteiten en – vooral – zijn beperkingen, moeten voorop staan. Als je kiest voor een Saarlooswolfhond kies dan met heel je hart, maar ook met je verstand.

Op deze pagina van de AVLS  staat een zeer uitgebreide beschrijving van het karakter van deze hond.

Advertenties