Shala

Hushala Helatna van ’t Schoman

Toen Tunka twee jaar was, wilden we er graag een tweede Saarlooswolfhond bij voordat we naar Frankrijk vertrokken. Dat werd Hushala Helatna van ’t Schoman. Hushala betekent ‘gouden vrouw’ omdat haar vachtkleur ons daar erg aan deed denken. Shala is geboren op maandag 21 mei 2001. Ze is een prachtig teefje met een mooi koppie, wel iets aan de kleine kant, maar dat compenseert ze met een pittig karakter. Als pup was ze voor de duvel en z’n ouwe moer niet bang. Een enorm verschil met Tunka. Ze verwierf dan ook al snel de naam ‘helleveegje’ in huis, wat in Frankrijk veranderde in ‘la mégère’. Na een jaar was het gedaan met het vrije karakter van onze Shala. Ze werd zelfs behoorlijk terughoudend. We wilden heel graag een nest puppy’s van onze twee Saarlooswolfhonden. In Frankrijk werd Shala door Tunka gedekt. Als we toen hadden geweten wat we nu weten, dan hadden we de pups meteen met de keizersnede laten halen en geen natuurlijke bevalling afgewacht. De twee pups waren dood.

Shala heeft PRA, een erfelijke oogafwijking die tot blindheid leidt. We hebben haar oogzenuwen twee keer onder volledige narcose met een ERG laten opmeten. De eerste keer aan de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht en de tweede keer aan het Institut Vétérinaire in Parijs. Zo’n ERG registreert heel nauwkeurig de elektrische activiteit van de oogzenuw naar de hersenen. Uit de resultaten bleek tot onze grote schrik dat Shala nauwelijks nog iets zag! En dat merken we nu dagelijks: een kat in de tuin, iemand die langsloopt, een fietser… vrijwel alles wat onze twee andere Saarlozen meteen opmerken, gaat volledig aan Shala voorbij.

Maar ondanks haar handicap is Shala een vrolijke hond.  Ze weet goed met haar beperking om te gaan, ze doet alles op de reuk en het gehoor. Shala is erg sociaal tegenover andere honden, ook teven. Verder is ze volkomen op Johan gericht. Waar hij gaat, gaat zij. Als ze hem niet meer ruikt, kan ze behoorlijk in paniek raken. We kennen geen andere hond die zo enorm kan genieten als ze vriendelijk over haar kopje wordt geaaid. Op dinsdag 3 maart 2015 is ze overleden. Shala werd bijna 14 jaar.

Dag, lief helleveegje

het licht was reeds lang
uit je ogen verdwenen
en nu heeft de tijd
ook je schaduw verdreven

jij ging met me mee
je was er altijd
en ik zeg je, mijn lief,
nu ben je bevrijd

bevrijd van het duister
je was als m’n kind
maar voor mij was je werk’lijk
nee, werk’lijk…
nooit blind

Hushala Helatna v.’t Schoman ( *21-05-2001   † 03-03-2015)

Advertenties